به دانشجویانم که بهواسطه قرابت ذهنی و شاید حسی که آنها از دوران دانشجویی خودم تداعی میکنند گفتم: «بروید دنبال تولید محتوا. آینده در دستان وکلایی است که محتوا تولید میکنند. محتوا عزت میآورد. محتوا ارتباط ایجاد میکند. محتوا رابطه میسازد. محتوا دانش شمارا زیاد میکند. محتوا برای شما پول به همراه دارد.»
بچهها که از این صحبتهای انگیزشی سر شوق آمده بودند و احساسات و تخیلاتشان برانگیختهشده بود با لبخندی از سر گیجی سر تکان دادند. من همفکر کردم خیلی باهم همنظریم. ادامه دادم: «جریان تولید محتوا سفر هیجانانگیزی است. سفری طولانی و جذابی است. سفری است که در آن احساس غرور و مفید بودن میکنید. سفری پاکی و حلالی است.»
باز آنها با همان لبخند گیجوویج سر تکان دادند. یکهو یک دانشجوی خانم که اصلاً من را یاد هیچکدام از مراحل دانشجوییام نمیانداخت؛ خیلی جدی با لبان قرمز و آماسیده پرسید: «استاااااد! تولید محتوا چیه؟ می شه به ما بگویید دقیقاً باید چهکار کنیم؟»
سؤال خانم بهجا و درست بود. همه ما به این درد مبتلا هستیم. چیزهایی را بدیهی میدانیم و فکر میکنیم برای دیگران هم بدیهی است. هی توضیح میدهیم. در حین توضیح دادن احساس نشئگی میکنیم. وارد فضای خلسه میشویم. یادمان میرود مخاطب بیچاره از ضرباهنگ داستان خوشش آمده نه از محتوای داستان.
اصلاً به نظرم باید حتماً در هر جمع و کلاسی فردی با لبان قرمز برآمده وجود داشته باشد که به ما یادآوری کند که یادآوری کنیم که اصلاً موضوع چیست. داستانی که داریم با هیجان توضیح میدهیم قرار است غیر از توصیف ابعاد داستان در مورد اصل داستان همسخنی بگوییم.
بنابراین در این مقاله سعی میکنم پاسخی را که در صحت عقل و سلامت نفس ارائه کردم را مکتوب کنم که دیگر در حالت خلسه ناشی از بیان هیجانانگیز داستان منقطع نشود.
منظور از تولید محتوا چیست؟
محتوا همان اطلاعاتی است که به هدف خاص، برای مخاطب خاص، در قالب خاص و از طریق کانال ارتباطی خاص منتقل میشود.
اطلاعات خاص
اطلاعات همان دادههای پردازششده است؛ یعنی وقتی بر رویدادهای عملیاتی انجام میشود به اطلاعات تبدیل میشود. عملیات شامل جمعآوری، تغییر، اصلاح، سادهسازی و زیباسازی میشود.
هدف خاص
هدف خاص برای تولید محتوا بیانکننده قصد تولیدکننده است. گاهی هدف رساندن خبری است. رساندن پیامی است. جلبتوجهی است. دیده شدنی است. آموزشی است و خلاصه هر هدف و قصدی که تولیدکننده محتوا در پس آن محتوا به دنبالش است.
مخاطب خاص
منظور از مخاطب خاص نه آن مخاطب خاص؛ بلکه منظور افرادی است که میخواهیم پیام ما را بهعنوان مجموعهای از اطلاعات دریافت کنند. گاهی مخاطب ما دانشجویان حقوق است. گاهی مخاطب ما صنف طلافروشان است. گاهی مخاطب تمام مردم هستند که میخواهیم به آنها در مورد اعدام اطلاعاتی بدهیم. گاهی مخاطب ما کارفرمایان هستند. گاهی مخاطب ما هکرها هستند که میخواهیم به آنها در مورد عواقب هک و نیازشان به یک وکیل باسواد سایبری اطلاعاتی بدهیم. بههرحال یک بخش جداییناپذیر تولید محتوا مخاطب شناسی است.
قالب خاص
قالبهای نامحدودی برای تولید محتوا وجود ندارد. چهار نوع قالب بیشتر وجود ندارد.
الف- قالب متنی مانند نوشتن مقاله و کتاب
ب- قالب ویدیویی مانند تولید ویدیو با هر کیفیت و مدتی یا موشن گرافیک
ج- قالب صوتی مانند تولید پاکست
د- قالب تصویری مانند عکس نوشته، اینفوگرافیک وایت پیپر
کانال خاص
محتوا را از کانالهای زیادی میشود به مخاطب خاص منتقل کرد. شبکههای اجتماعی محبوبترین و بی مجوزترین ابزار برای انتقال هستند. البته هرکدام از کانالها استراتژیها و رفتارهای خودش را ایجاب میکند؛ ولی ذات هرکدامشان انتقالدهنده سریع و بیواسطه بودنشان هست.
تا اینجا کمی وارد باغ سرسبز تولید محتوا شدید. الآن میدانید لفظ تولید محتوا بر چه چیزی تبادر میشود. حال به این پرسش پاسخ میدهیم: چرا تولید محتوا برای وکلا یک ضرورت است؟
ضرورت تولید محتوا برای وکلا چیست؟
وکلا نمیتوانند تبلیغ کنند. تبلیغ برخلاف شأن وکالت است. اینیک اصل است. اعتقاد بر این است که کار وکالت اجل از در معرض قرار دادن خود برای دریافت پرونده است. وکیل باید درجایی باشد که بدان مراجعه کنند نه او به موکل مراجعه کند. وکیل باید بهمانند آتشنشان به هنگام وجود دعوا در مقام دفاع از طرف دعوا قرار گیرد. اگر بخواهد تبلیغ کند بدان معنا است که از وجود دعوا سود میبرد.
دربند ۱ و ۳ ماده ۸۰ آییننامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلا آمده است درصورتیکه وکیل اقدام به کاری کند که منافی با شئون وکالت است یا بهوسیله فریبنده تحصیل وکالت نماید به مجازات انتظامی درجه ۴ محکوم میشود. از جمع این دو ماده این امر برمیآید که وکلا اگر تبلیغ فریبنده بکنند مجازات میشوند.
حال با این تفاسیر چگونه وکلا میتوانند خود را بهعنوان وکیل معرفی کنند؟
یکراه این است که دهانبهدهان معرفی شوند. اقوام و دوستان وکیل او را به یکدیگر معرفی کنند. این راه بیشترین استفاده را طی سالهای عمر وکالت داشته است.
راه دیگر این است که موکل شما از کارتان راضی باشد و شمارا به کسی که مشکل حقوقی دارد معرفی کند. اینطوری ظرف چند سال موکلهای ثابت دارید.
اما یکراه بهتر و مهمتر این است که موکل بهواسطه شهرت شما به دنبالتان بیاید. این آن چیزی است که نیاز ما را به تولید محتوا افزایش میدهد.
رفتار مردم در هنگام برخوردن به مشکل حقوقی این است که یا از شخص معتمدی سراغ وکیل خبره را میگیرند که مشورت کنند؛ یا در فضای مجازی سعی میکنند دانش خود را نسبت به قضیه افزایش دهند. همینجاست که هنر شما در محتوای تولیدشده نقش تعیینکننده را بازی میکند. اگر وکیلی دارای محتوای قابلتوجه برای موکل باشد امکان شروع رابطه وکالت بیشتر میشود. موکل اگر از محتوای شما پاسخ پرسش اش را بگیرد شما در ذهن میسپارد.
محتوا همان قلاب است. قلابی است که موکل را با خودش به دم دفتر شما میکشاند. هرقدر محتوای شما غنیتر و قویتر باشد قلاب شما محکمتر و مؤثرتر خواهد بود. بر اساس نیاز جامعه هدف خود محتوا تولید کنید و منتظر آمدن موکل نزد خود باشید.
چه نوع محتوای وکلا باید تولید کنند؟
قبل از پاسخ به این پرسش اجازه دهید محتوا را به بازار ساز و پرونده ساز تقسیم کنم. به نظر من برخی محتواها برای شما برندسازی و بازار سازی بهصورت بلندمدت میکنند. این نوع محتوا را میتوانید در کتاب و محصولات آموزشی پیدا کنید.
وقتی کتاب مینویسید یا محصول آموزش تولید میکنید همان موقع پس از انتشار کتاب یا محصول موکلها دم دفتر شما صف نمیکشد. در عوض آنها شمارا بهعنوان فردی که دارای دانش و تجربه کافی در زمینهای هستید شناسایی میکنند. در هنگام برخورد به مشکل و مسئلهای به دنبال شما میگردند. به همین دلیل است که من آنها را محتواهای بازار ساز نامیدهام.
دسته دوم محتواها شامل محتواهای فوری و پرونده ساز است. این محتواها شامل مقالات و نوشتههای منتشره در سایتها و فضاهای متنی، ویدیوهای کمتر از ۶ دقیقه و پادکستهای کمتر از ۱۰ دقیقه حاوی اطلاعات کامل و ارزنده میشود.
پس باید دقت کرد چه محتوایی را برای چه موضوعی میخواهید تولید و منتشر کنید. برای این امر لازم است که قبل از تولید محتوا استراتژی تولید را در اختیار داشته باشید.
از کجا باید شروع کرد؟
شروع تولید محتوا از خواندن میآید. باید اول زیاد خواند تا بتوان محتوای ارزشمند و درخوری تولید کرد. برای زیاد خواندن باید تندخوانی آموخت. باید درستخوانی آموخت. اغلب ما درستخوانی را در دوران دبیرستان و بعدازآن یاد نگرفتهایم. کلاسهای زیادی در زمینه تندخوانی وجود دارد که میتوان از آنها بهره برد. البته مهم است آن کلاس بهجای تندخوانی سرسری خوانی را آموزش ندهد. اگر این روش فاجعهبار را یاد گرفتید برگشت به حالت اول خیلی سخت خواهد بود.
- بعد از ورود اطلاعات ارزشمند خوب است که استراتژی خود را مشخص کنید. اگر میخواهید برند حقوقی خود را داشته باشید اولازهمه گرایش تخصصی خودتان را بر اساس علایق و تجربههای خود انتخاب کنید.
- این مهم است که استراتژی داشته باشید. اگر میخواهید بیشتر بدانید میتوانید از خدمات کوچ حقوقی بهرهمند شوید.
- پس از انتخاب استراتژی از تولید مقاله شروع کنید. مقالات ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ کلمهای تولید کنید میتوانید از محصول صفرتا صد نویسندگی حقوقی آنلاین برای نوشتن استفاده کنید.
- بعدازآن مستقیم بروید سراغ نوشتن کتاب خودتان. باز در اینجا هم میتوانید از کتاب «نوشتن کتاب در یکچشم به هم زدن» استفاده کنید.
- پس از انتشار کتابتان از محتوای کتابتان پادکست و ویدیوهای کوتاه ۶ دقیقه تولید کنید.
- درنهایت با این نقشه شما ظرف کمتر از یک سال به وکیلی تبدیل میشوید که برای مخاطب خاص خود شناختهشده
- نویسنده : رضا ایازی
- منبع : وکیل بهتر